tegelenlogo

15e Tegelen Toertocht

d.d. 17 januari 2003

De 10e Tegelse clubavond gehouden op 17 januari 2003, bleek met 45 leden zeer goed bezocht. Men kwam ook dit maal weer vanuit heel Limburg naar deze avond toe. De sfeer was zeer gezellig, Loods 41 was weer aanwezig met een onderdelenstand, er waren relatiegeschenken, kleurenkopies, en de jaarkalender van Hans Sandmann.

 De tombola in volle gang

Natuurlijk stonden ook dit jaar weer bromfietsen in de zaal, waaronder de houten VS-50 van Hay Sijbers, de nieuwe MS-25 van Edwin Maas, en de MS-50 van Luc van Dijck. Tevens een nieuw gespoten MS-50 van Ruud Sijbers, dit tot groot contrast met de witte VS-50 D van Geert de Boer. Deze kwam zo uit de stal, en zat nog onder het hooi en de roest.

Omdat wij 10 jaar gastvrij in café Schilling werden ontvangen, werd er door Hein een bloemetje gegeven aan de beheerder van het café. Hein vertelde dat de club 10 jaar geleden met 8 man bij café Schilling (in de huiskamer) de eerste vergadering hield.

Een zéér blije Ruud

De tombola, waarbij 10 leuke prijzen te winnen waren, werd door Hans van Sanden en Wim Wolbertus op een leuke manier aan elkaar gepraat. De hoofdprijs was de encyclopedie van Bromfiets, die gewonnen werd door Ruud Sijbers uit Tegelen (zie bovenstaande foto). Kortom het was één van de gezelligste avonden, die ooit door de Tegelse club gehouden werd. En dit beloofd wat voor het clubjaar 2003.

d.d. 14 februari 2003

Het is 75 jaar geleden dat Tomos in Nederland begon. Via Cor van Breukelen van de Puch Club 66, mocht een kleine groep Tegelse liefhebbers een dagje stappen door de fabriek in Epe. In totaal waren er 21 liefhebbers uit heel Nederland naar Epe gekomen.

De Tegelen groep

Geert Huys uit Blerick had voor vlaai gezorgd met Tomos embleem. Dit logo bleek standvast en was tijdens de reis niet door gaan lopen. We werden ontvangen door Henk Blokstra. Meteen bij aankomst viel de sfeer van vroeger op. Hier was jaren-lang niets veranderd. Oude (schuif-)deuren, kasten en vloeren. Op de houten zolders stonden "honderden" bromfietsen te wachten, die een voor een naar boven moesten worden geduwd.

Een unieke vlaai

Een achttal bromfietsen stond op de lopende band. Dit was dezelfde band waarop vroeger de Tomos 4 L modellen werden gemonteerd. Alles gebeurde handmatig. Daar ik de grootte van de Puchfabriek in Graz en Steyr gewend was, bleek Tomos in Epe klein uit te vallen. Maar het werkt wel, al 75 jaar lang. Wat heb je aan een nieuwe fabriek als je niets verkoopt? Tomos investeert liever in nieuwe modellen, zoals de Revival. Bij Tomos had men op 300 Revival's per jaar gehoopt, het werden er 1200.

Henk Blokstra liet ons de nieuwste Revival zien, deze was speciaal voor de aanstaande Rai gemaakt, en in Chrysler rood (1958) gespoten. Maar Tomos maakt niet alleen bromfietsen. De metalen frames van de Leolux stoelen uit Venlo, zijn ook bij Tomos gemaakt.

Hein Poeth, Henk Blokstra, en Cor van Breukelen

Bedankt Henk Blokstra! hij bleek een vlotte en goede verteller, met veel plezier in zijn vak en natuurlijk bromfietsliefhebber op en top.

De excursie bij Tomos was tot 12.00 uur gepland. Dat wij pas om 13.30 het gebouw verlieten geeft blijk van de goede sfeer.

d.d. 3 augustus 2003

Hieronder enkele foto's van het Puchmuseum in Graz, gemaakt door de Puchclub uit Graz. Het museum blijkt zeer goed te bevallen, en men denkt er zelf over, om de tentoonstelling na 2003 voort te zetten, omdat het een project van "de Kulturhauptstadt 2003" is.

Foto 1

Van hieruit zullen ook het personeel, verzekeringen en verwarming van het gebouw moeten worden betaald. (Der Obmann) van het museum in Graz, Herr Rathkolb, is bezig met het maken van een boekje waarin al de getoonde voertuigen zullen zijn afgebeeld.

Foto 2

Het museum is gelegen aan de Puchstrasse aan de voormalige Lancia-verkoophal, en volgens Dion Meels gemakkelijk te vinden. Ingang via de Lancia/Fiatpoort op het oude Puchterrein. In de omgeving van het "Zentral Friedhof" (kerkhof) van Graz.

Foto 3

Op de bovenverdieping staan de bromfietsen, fietsen en motoren. Op de beneden verdieping staan de auto's, tevens is er veel reclame materiaal voor handen. Het museum is op maandag gesloten.

Foto 4

Het nummer voor de informatie & Buchungen Herrengasse 16, 8010 Graz tel. 0316/8075-0, Fax 0316/8075-15 info@graztourismus.at www.graztourismus.at

Met dank aan de heer Ing. Gernot Heigl uit Graz, voor het toezenden van de foto's.

d.d. 7 september 2003

15e Tegelen toertocht zeer gezellig.

Al op vrijdagmiddag reden er al Haagse Puch rijders door Tegelen. Het treffen begint steeds vroeger. Vele clubs trekken er een heel weekeinde voor uit. Ja, het liep weer op rolletjes in Tegelen, veiligheid boven alles, voor 35 km rijden, en 12 mensen met verkeersvesten die heel goed hun werk doen.

De organisatie in de bekende verkeersvesten

Nieuw was dat men de maaltijd reeds bij het vertrekpunt in Steyl moest doorgeven. Dit bleek zeer goed te werken. Het eten aan de Quellen See was dan ook uitstekend. Op het einde van de maaltijd werd er nog een tombola gehouden met 15 prijzen, de tombola zorgde ervoor dat de sfeer er meteen goed in zat.

De tombola, met een van de prijswinnaars met groen/witte tas.

Wij reden dan ook fluitend naar Grefrath. Het stuk tussen Sassenfeld en Grefrath was het ons om te doen, dit was een heel mooi gebied. In Kempen maakten wij een wandeling door de stad en bezochten de "Buttermarkt".De terugtocht via Grefrath, Hinsbeck en Leuth verliep zeer succesvol. Een jaar voorbereiding waren niet voor niets geweest.

Hein Poeth 2 oktober 2003


Foto's: Hans Sandmann. (Zet je cursor op de foto's voor extra informatie)

allyouneedlogo puchtomoslogo tegelenlogo

terug