tegelenlogo

24e Tegelen jaar

d.d. 3 februari 2012

19e Tegelen clubavond.

Het bleek dat Hans Bronkhort en Ben van Doorn net op tijd in Tegelen aankwamen. Terwijl heel Nederland potdicht zat reden zij met 120 km/ uur de sneeuwbui vooruit. In Limburg was bijna geen sneeuw gevallen en de opkomst was daardoor ook bijzonder goed.

Hans Bronkhorst bedankt Tegelen.

Er waren heel wat gasten zoals Maurice van K & S motoren en bromfietsdealer Hans Gommans uit Reuver.

Iedereen luisterde met veel interesse naar het TMI uitlaten verhaal.

Hein Poeth en Piet Klessens hadden weer een geweldige DVD gemaakt. Met vooral beelden van de succesvolle Tegelen/Oostenrijk reis. Het bestuur werd unaniem weer gekozen, waarbij Hanneke Moussault nu het penningmeesterschap gaat overnemen van Edwin Maas.

Edwin Maas krijgt een klein geschenk voor zijn jarenlange inzet voor de club.

Wiel Janssen vertelde het verhaal over de TMI fabriek. Tegelsche Metaalwaren Industie. Wij zijn heel trots dat we in Tegelen zo'n geweldige Industrie hadden. Wiel heeft vroeger al eens meegewerkt aan een verhaal in de Tegelse Puchkrant en Tegelse Courant en heeft 45 jaar bij TMI gewerkt.

Mooi stukje vakwerk die uitlaat.

De Tegelsche Metaalwaren Industie (T.M.I) begon in 1933. Het bedrijf werd gevestigd aan de Veldstraat in Tegelen, waar het tot 2001 verbleef. Er werden 6 soorten fietslampen gemaakt. Later kwamen de uitlaten die werden geklopt en rond gebogen met de hand. Daarna werd de pijp autogeen aan elkaar gelast, nageklopt en geslepen tot alles mooi glad was. In de eigen verchromerij werden de uitlaten eerst vernikkeld voordat deze in het chroombad kwamen. De laatste jaren gebeurde dit niet meer, het vernikkelen was een vrij kostbare zaak. Het blijkt dat de uitlaten bij T.M.I. langer dan de koplampen in productie zijn geweest, zeker twintig jaar. Het achterstuk werd 3x getrokken uit een pers. Het eindpijpje werd er later opgesoldeerd, al naar gelang de wens van de bromfietsfabrikant. Ook de demper werd zelf ontwikkeld en was voor al de drie pijpen hetzelfde. Later werden de uitlaten niet meer getrokken, maar gehamerd. Het was een zeer goed product.

De TMI Puch uitlaat.

In die 45 jaar dat Wiel Janssen bij TMI werkte, maakte hij 20 jaar lang Puch uitlaten, en wist nog tot in het kleinste detail te vertellen hoe dit in zijn werk ging.

Wiel Janssen uit Tegelen spreekt over TMI.

Ook bespraken we de Flower Power tentoonstelling die met veel Puch-reclame materiaal in het Limburgs Museum Venlo zal komen. Deze Tentoonstelling is van 5 april 2012 tot 6 januari 2013, en er worden ruim 2 miljoen mensen verwacht.

Fred Paffen kan de lol er van inzien.

Jos Muisers, en Hans van der Sanden deden de trekking van de loterij. Daarna was de onderdelen verkoop door Hans Bronkhort en Ben van Doorn.

d.d. 22 maart 2012

Inrichten Museum Venlo.

Twee weken voordat de Flower Power tentoonstelling in Venlo open ging werden de bromfietsen en posters gebracht. Leentje Mostert en een medewerker van het museum stonden ons aan de goederen ingang op te wachten.

In de goederenlift.

Helaas had de goederenlift een probleempje, waardoor we met de Puch's door het hele museum konden rijden. Geen probleem, zo kregen we van Leentje Mostert -conservator cultuurgeschiedenis- meteen een rondleiding door het museum aangeboden.

Het straatje met de huisjes.

Er moet nog van alles gebeuren, maar de huisjes waarin de tentoonstellingen zullen worden gehouden waren allemaal al klaar.

De brommers staan hier nog niet op de definitieve plek.

De Puch's en Mobylette zullen rond "de Soos" komen te staan. Want die waren toen volop in het straatbeeld te zien en mogen zeker niet ontbreken. In de soos kun je zelfs een plaatje op de Pick-up draaien en komen de Puch reclameposters te hangen.

Er is nog veel werk te doen in het straatje.

Er zullen verschillende thema's worden belicht. Zoals de mode, muziek, kunst, Pink Pop, enz. Er zijn veel vitrines. De Dinky Toys- en Beatles vitrine waren al klaar. Maar we blijven nu nog even bij Puch. Kom vanaf 5 april 2012 tot 6 januari 2013 zelf maar kijken.

d.d. 12 mei 2012

Voorjaarsrit naar de Flowerpower tentoonstelling.

De jaarlijkse voorjaarsrit van onze Tegelse Puch club ging volgens plan naar de "Flower Power" tentoonstelling in het Limburgs museum. We hielden een stop in Arcen.

De stop in Arcen

dd. 2 Juni 2012

Naar Steyl promotion.

De vrienden van Steyl-promotion hadden een feesttent opgebouwd op de Patersplak in Steyl. Hier organiseerde men de 3e bromfietsen toertocht. Nieuw was de rommelmarkt naast de tent.

Op het terrein van Steyl-promotion.

De route van Steyl-promotion was prachtig en verliep soms door straten waar we nog nooit geweest waren. Hans van der Sanden won de 2e prijs voor de mooiste bromfiets. Na de tocht was er een barbecue.

Hans van der Sanden met zijn gewonnen prijs.

dd. 9 september 2012

De 24e Tegelen Toertocht.

Met 84 Puchjes reden we door het Limburgse landschap. BMW-motor regelaars begeleidden de stoet. Ook de volgauto van K & S motoren uit Tegelen was weer aanwezig.

Op het plein in Steyl.

De 1e stop was in Cafetaria "T Centrum" in Wellerlooi. Hier stond een warm buffet opgesteld.

Klaar voor vertrek vanuit Wellerlooi.

Bij de 2e stop in Velden was een gezellig dorpsfeest, in de feesttent speelde men Oostenrijkse muziek en de sfeer zat er goed in. Fotograaf Hans Sandmann kwam nu ook eens in beeld.

Onze Hof-fotograaf.

Het was weer een perfect weekend en volgend jaar de 25e Tegelen Toertocht, we kijken er nu al naar uit.

Altijd weer super gezellig na afloop van de toerrit.

De datum staat vast op 8 Sept 2013.

Het logo 25 jaar Tegelen.

Hein Poeth 14 november 2012


Foto's: Piet Klessens en Hein Poeth. (Zet je cursor op de foto's voor extra informatie)

allyouneedlogo puchtomoslogo tegelenlogo

terug