foto 1

Chur (Zwitserland), 30 juni 2006.


Tijdens een 5 daags reisje Zwitserland belandde ik, samen met mijn reisgenoot, in het plaatsje Chur, om vandaaruit een treinreis te ondernemen dwars door de bergen richting Italie met de Bernina Express.
Dat liet alleen nog 2 dagen op zich wachten. We kwamen woensdagavond in Chur aan, en zouden zaterdag de 1ste juli vertrekken met de Bernina Express, dus besloten we het stadje Chur eerst maar eens een dagje te gaan verkennen.
Onderin het stadje zag ik op een goed moment een klein vrachtwagentje door de straten rijden. Ik dacht even dat aan de voorkant van het autootje mij een Puch-logo scheen op te vallen, maar ik nam dat totaal niet serieus. Ik zal het me verbeeld hebben. Als Puch fanaat moet je oppassen dat je niet overal een Puchmerk in herkent.
Een paar uur later, geheel aan de andere kant van Chur, beklommen wij een hele hoge trap, en belandden aan de rand van een weg, welke richting een Kathedraal leidde, die wij wilden bezoeken.

foto 2

Bijkomende van de enorme klim stonden we langs de weg de vallei onderons te bewonderen en maakte ik wat foto’s van het prachtige uitzicht.
Mijn reisgenoot riep opeens dat hij een klein vrachtwagentje voorbij had zien rijden met aan de voorkant een Puch logo. Dat kon niet waar zijn. Hij wist het zeker en waarachtig. Ik vertelde dat ik dat wagentje al eerder had gezien, maar niet wilde geloven dat het echt een Puchje zou zijn. Maar nu hij het ook zag moesten we er toch aan geloven. Maar waar zou dat wagentje zich nu bevinden?
We spraken af dat als we tegen het einde van de dag weer beneden in het stadje terug zouden keren wij onze ogen goed de kost zouden geven, op zoek naar dat wagentje.

Na het bezoek aan de Kathedraal besloten we nog een stukje hoger te klimmen naar een oud kerkje wat nog hoger gelegen lag.

foto 3

Alweer een hele klim. Een kronkelweggetje, stijl naar boven. Even uitpuffen onderweg, wat foto’s maken, de hoek om en verder naar boven en wat stond er om de hoek?? “Grüß Gottie, Grüß Gottie!!”

foto 4

Inderdaad het autootje. Een orange Mercedes uit het bouwjaar 1988 met daarin een Puch motor.

foto 5

We vroegen aan de chauffeur en zijn bijrijder, die druk bezig waren met het plaatsen van een stortkoker tegen de bergwand (ten behoeve van een aanbouw aan een prachtig Zwitsers huisje) of we de wagen mochten fotograferen. Was geen enkel punt. “Freilich, freihlich…”

foto 6

Hun nieuwsgierigheid was gewekt. Erg verbaast dat wij zo geïnteresseerd waren in hun oude bakkie, Hadden ze nog nooit meegemaakt. Welke gek is er nu geïnteresseerd in die oude auto?

Al gauw raakte we enthousiast aan de praat met de heren over onze Puch ervaringen en dat wij in het bezit waren van 2 Puch brommertjes. Nu, daar hadden ze nog nooit van gehoord. Wisten niet dat dat bestond. Ze kenden de Puch alleen van de autootjes. Ze vertelden dan ook dat deze wagentjes vooral in het leger gebruikt worden. Allerlei verschillende types. Ze lieten dan ook het handleidingboekje zien, wat uit het dashboardkastje gehaald werd waarin de diverse types te zien waren:

foto 7

foto 8

Ik werd ook van harte uitgenodigd plaats te nemen in de cabine om zodoende ook het stuur met Puch logo te kunnen fotograferen. Nu, dat liet ik me geen tweede keer zeggen:

foto 9


Na een half uurtje de werklui te hebben opgehouden van hun activiteiten vervolgden wij, na een hartelijk dank en de nodige ” TSjuuuuuusss….”, zeer voldaan met onze vangst, de steile bergweg.

Olga Kat.

foto 10

Nog een prachtig logo, bovenop de motorkap.


Meer Zwitserland foto's

home