Mijn eerste website kilometers.

Maar met welk type digitale Puch?


En over hoe ik hem uiteindelijk vond in IJsland.

Nadat ik besloten had om ook een eigen Puch/Tomos website op te gaan zetten ben ik allereerst eens gaan kijken, wat er zo al aan programma's op de markt is, om een website te maken. Nou dat viel niet tegen zeg, ik heb er zo'n 150! gedownload, en daardoor een aardige eerste indruk gekregen, wat er zoal op de markt verkrijgbaar is. Er blijken globaal genomen zo'n drie types html programma's te bestaan, en dat zijn: Type 1. Beginner programma's zijn gemakkelijk in het gebruik, je wordt hier nl. stap voor stap (door een Wizard) door de keuze mogelijkheden heen geleid, je klikt op een achtergrondkleurtje, kiest voor een lettertype, plaatst een plaatje, enz, enz. Je hebt daardoor al heel gauw een begin gemaakt met je eigen website. Een nadeel kan hier wel zijn, dat je weinig vrijheid hebt in de layout, en dat de hiermee gemaakte website vrij simpel zal zijn.

Type 2. Gevorderden programma's zijn voor als je redelijk of goed thuis bent in html, en is dan ook wat moeilijker, maar heeft daarin tegen meestal zeer veel mogelijkheden.

Type 3. Tekstgeorienteerde programma's zijn gebaseerd op het handmatigde invoeren van de html code, net zoals je dat met b.v. Notepad zou doen. Meestal is er echter wel hulp aanwezig, voor de meest gebruikte tags enzo, zodat je veel sneller bent dan met Notepad, waar je alle tags geheel zelf moet intypen. Het nadeel kan zijn dat je veel typewerk moet doen, maar daar staat wel tegenover, dat je absolute vrijheid hebt in het maken van je website. En doordat je met pure html codes moet werken, leer je het opmaken spelenderwijs. Een groot pluspunt is ook, dat als je het volgens de html regels doet, je code 100% pure html code is.


De editors.

Ik heb een aantal programma's wat uitgebreider geprobeerd, zoals Frontpage 2000, boeken hierover gekocht en het e.e.a. uitgeprobeerd, maar ik vond het toch erg lastig werken allemaal. Het komt er eigenlijk op neer, dat je leert werken met het programma, en niet met het maken en begrijpen van de html codes erachter. Je merkt ook dat dit programma allerlei html codes genereerd, die je in de html boeken niet tegenkomt. Dus zonder dat je er invloed op hebt, krijg je eigenlijk een afwijkende html broncode. Natuurlijk werkt het allemaal wel zeker bij IE, maar de vraag is natuurlijk, is dit ook het geval bij andere browsers die her en der nog veel gebruikt worden?

Met weer andere (beginner) programma's, heb je soms maar een beperkte keuze in b.v. de plaatsing van objecten, zoals b.v.een foto enz. Dus dit soort programma's was het niet voor mij, ik wil nl. graag weten wat er allemaal op de achtergrond gebeurd. Daar kwam nog bij dat de boeken die ik in het begin over met name Frontpage 2000 las, niet echt duidelijk (voor een beginner) geschreven waren, dus dat speelde ook mee natuurlijk. De meeste programma's zijn echter wel erg goed, en worden dan ook veel gebruikt. Maar ik neem toch liever de wat moeilijker weg, het leren van html. Als ik nu een code intyp dan zie ik meteen wat er gebeurd, zodoende heb ik echt controle over mijn gemaakte website.

Daarom heb ik dan ook besloten om het maken van een eigen website gewoon vanaf de bodem te gaan doen, dus met het leren van html, en door het te maken met behulp van een tekstgeorienteerd html programma. Dit houdt natuurlijk wel in dat ik als beginner begin met een heel eenvoudige opzet. Maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud nietwaar, ik doe in elk geval mijn best, om er iets van te maken.

Uit deze ca. 150 html editors heb ik uiteindelijk gekozen voor EZpad, dit is een tekst georienteerde editor, en dit is voor mij het ideale programma. Het aardige was ook nog dat ik gewoon gevoelsmatig voor dit programma viel, en wat bleek, het was toevallig ook nog een van de weinige gratis programma's.

Maar wat ik helemaal uniek vond is, dat het programma geschreven is door (toen) twee 18 jarige jongens uit IJsland. Het programma heeft, ondanks dat het een z.g. tekst editor is, echt ongelofelijk veel hulp aan boord, dus ik heb mijn ideale html editor gevonden.

Ook heb ik in het begin al eens een enkel vraagje naar hen gemaild, en ik kreeg altijd heel snel een mailtje terug, met een zeer uitgebreide uitleg hoe ik het e.e.a. kon doen. Momenteel zijn ze alweer bezig met een nieuwe versie van EZpad, dus dat is ook nooit weg natuurlijk.

Wil je Ezpad zelf ook eens uitproberen? dan kun je het programma hier downloaden

Dit wat betreft het maken van mijn Puch/Tomos website site.




home