Den Haag, 12 mei 2006.

De vervolgcursus EHPO stond op het programma. Wederom georganiseerd door Esther Langendam en gehouden in Den Haag achter de schoenmakerij van Kees van de Sluys, die ook deze vervolgcursus gaf.
Nu zou er daadwerkelijk, praktisch, gesleuteld gaan worden. Er werd niet alleen van de cursisten verwacht dat ze hun Puch zouden (binnen-) voorrijden maar ook de nodige attributen in hun beautycase zouden meebrengen.
Helaas was mijn Puchje nog niet van de kentekenplaat voorzien dus moest ik me behelpen met mijn Kymco. Betreurde dat zeer.

Ik kwam behoorlijk op tijd en zat op een bankje voor de schoenwinkel te wachten op de aanvang van de cursusavond. Tijdens het roken van een sigaretje en het opnemen van de heerlijke sfeer van het zo rustige Haagse straatje hoorde ik, heel ver weg, een enorm geronk van de toch wel zeer vertrouwd klinkende Puch motortjes (lees uitlaatjes)…. Ja, daar kwamen de meiden uit het Westland. Een minuut later kwamen ze de hoek om van de Tasmanstraat en werd het, voorheen zo rustig straatje, geheel druk gevuld met Puchjes, ronkende motoren, knallende pijpen, kwebbelde en goedlachse vrouwen (die ter nauwer nood voor de ingang van de schoenmakerij halt hielden).

foto 1

Foto: Esther langendam.

"Ter nauwer nood" want de één reed direct de winkel in, door naar de achtertuin, de ander zette de motor uit en begeleidde haar lieveling te voet naar de tuin.

"Er werd eerst uitgebreid begroet en ook kennis gemaakt met de dames die de eerste cursusavond niet gevolgd hadden. Daarna elkaar´s Puchjes laten zien. Wie had welk type, uit welk jaar, met of zonder de nodige bijzonderheden of nalatigheden. Een waar stukje museum in het klein. Maar vooral ook de helmpjes en de brilletjes, althans, dat viel mij op. Een prachtig leren helmpje uit Italië?? Wat een weelde, wat een rijkdom.

foto 2

Kees had onmiddellijk zijn handen vol.
Daar klepperde wel iets en hier rammelde het te veel. De dames waren toch aan het bijpraten dus kon Kees even verhelpen. De cursus was dus nog niet begonnen.
OK… we waren er ten slotte allen klaar voor: 1ste onderwerp; de bougie kwam wederom aan bod maar nu in praktijk. De meest uiteenlopende bougiesleutels kwamen uit de tasjes. Geweldig, wat een sortering. Liep allemaal perfect, alleen het onderwerp doorblazen van de carburateur werd steeds uitgesteld. Niemand had blijkbaar zin om met een benzine smaak in de mond achter te blijven.
Toen het onderwerp verlichting. Was toch heel belangrijk, want als de dames straks weer terug moesten rijden, moest in ieder geval de verlichting in orde zijn.
Op zoek naar de diverse kleine schroevendraaiers, want die miste in de gereedschapkoffertjes, bleek Kees er geen tien op voorhand te hebben (gek hé?), dus ging Kees zelf aan de haal om toch de nodige verlichting in orde te maken. Geassisteerd door onze Leen. Want onderschat onze Leen niet!!

foto 2 foto 3

Van het een kwam het ander. Het begon omdat twee van de dames per ongeluk het beugeltje waarop het achterlampje rust, gebroken hadden…oeps…! Tja, dat is praktijk… wel doorgaan dames, ook als je valt.
Tijdens het repareren van het lampje viel het onze Kees en Leen op dat de ketting toch wel erg gespannen stond. Dus volgend project aan de orde.
De echtgenote van onze vrouwelijke Puch rijdsters was zo lief geweest stepjes te plaatsen om hun dochter veilig achterop mee te kunnen laten rijden, alleen het gaf genoeg "praktische" stof voor Kees en Leen om de cursus te vervolmaken.
De praktische cursus voor de dames viel al met al toch wel enigszins in het "water"?
Maar die hadden daar geen enkel probleem mee:

foto 5

Voor Esther werd het toch een moment om over na te denken want zij had voor een ieder een waarlijk diploma gemaakt voor het slagen van de EHPO cursus. Was er wel voldaan aan de voorwaarden en de eisen om de cursisten het diploma te kunnen uitreiken…of????

foto 6

.. moest er toch ook nog een stukje mondeling aan toegevoegd worden.
Esther had gelijk. Natuurlijk moet je er iets meer van weten dan alleen Puch rijden.
Prachtige diploma's konden dan ook uiteindelijk door haar uitgereikt worden, die nu boven menig vrouwelijk Puch- rijdster boven het bed prijkt. Kan niet missen.
Of het Kees en Leen uiteindelijk toch gelukt is de dames met de juiste "verlichting" het pand veilig te hebben kunnen verlaten?....

foto 7 foto 8

Tja, en toen moest ik nog op mijn Kymco'tje een uurtje brommeren vanuit Den Haag naar Abbenes.

Ik wil Esther en Kees (Cees) van harte bedanken voor hun initiatief en hun liefdevolle inzet en gastvrijheid. Ik weet zeker dat ik namens de vrouwen spreek…. BEDANKT!!! En jij ook Leen!

Olga Kat.


Meer cursus foto's

home