12e Frieslandrit 2007 te Leeuwarden.

Van Us Heit naar Us Mem en verder.


Een rit met soms een bui, maar een absoluut zonnige sfeer.

Op 24 juni was het de dag van de 12e Frieslandrit, een erg fijne rit waar ik dan ook altijd al vele jaren naar toe ga. Ik heb al een tijdje het voorrecht dat ik tijdens de Frieslandrit op de mooie witte Tomos 2E van Froukje mag rijden. De meesten weten het wel, dat het ook nog eens de originele Tomos van Froukje uit de jaren 60 is. Daar komt nog eens bij dat het toch best wel een vrij zeldzaam model is.

Daarom ga ik dan ook altijd eerst even bij Froukje langs, om vandaar uit met nog een groepje vaste Puchers naar het startpunt van de rit te rijden. We kwamen deze keer even na 11 uur aan op de Eewal in het centrum van Leeuwarden, alwaar voor de Ierse pub Paddy O' Ryan al aardig wat rijders aanwezig waren. Uiteindelijk bleek dat we in totaal met 29 rijders waren, en dat is een heel erg mooie score.

Voordat we van start gaan, is er altijd weer de gelegenheid om bekenden te begroeten, en dus even lekker bij te kletsen. Ook werd er deze keer van de gelegenheid gebruik gemaakt, om nog even een bandje te plakken. Het was op dat moment ook nog eens erg lekker weer, alleen zagen we helaas de lucht al donkerder worden. En ja hoor, vlak voor vertrek begon het wat te regenen. Gelukkig hadden de meesten vanwege de weersvoorspelling er al rekening mee gehouden. Dus aan die regenpakken, en rijden maar.

Op de Eewal staat ook het beeld van "Us Heit" (Stadhouder Willem Lodewijk), en een ander beeld in Leeuwarden is dat van "Us Mem" (Stamboek koe). Het leuke van deze rit was, dat we ook bij dit beeld in Leeuwarden zouden stoppen, tevens werd daar dit keer de traditionele groepsfoto gemaakt.

De rit liep verder voorspoedig, het viel met de regen eigenlijk wel mee, want af en toe was er even een bui, maar ook waren er vrij lange droge momenten. Het enige nadeel van natte wegen is dat er daardoor blijkbaar wat eerder lekke banden onstaan, want we hebben toch wel een paar keer moeten stoppen voor een lekke band.

De tussenstop was gepland in Sneek, waar we eventueel wat konden eten en drinken. Echter de tent waar we eigenlijk zouden gaan zitten, had niet op ons (eters) gerekend! Dit terwijl het door de mensen van de Frieslandrit wl zo afgesproken was. Maar niet getreurd, we kwamen iets verderop bij "De Walrus" uit, een prima stek, waar alle natjes en droogjes goed smaakten, en ook de bediening erg goed geregeld was.

Daarna reden we nog even langs de mooie Waterpoort van Sneek, om daarna weer terug te rijden naar Leeuwarden. Alwaar we (in het zonnetje) nog even na konden praten over de erg leuke en geslaagde 12e Frieslandrit.

Froukje, Frans, en Piet-Jan, en alle anderen die aan de rit hebben meegewerkt, bedankt, en tot volgend jaar.

fotoknop

home