2e Grunninger Puch & Tomos Struuntocht 2007.

Een 8o km lange rit door het mooie Westerkwartier.


Met prachtige vergezichten, en een wel héél erg smal bruggetje.

Tijdens de laatste Frieslandrit nodigde Fokko mij uit, om mee te rijden met de door hem georganiseerde 2e Grunninger Puch & Tomos Struuntocht, en hij zou er dan voor zorgen dat er een Puch voor me klaar zou staan. Tevens gaf hij me ook een flyer van deze rit, de verzamelplaats van deze rit was in Niekerk, bij hem en Jeanet thuis. En om op die dag een al te grote toeloop te voorkomen, verzocht hij me om deze flyer niet in de agenda op mijn site te zetten. Wat ik natuurlijk wel wat jammer vond, want ik heb altijd graag flyers in de agenda.

De weersverwachting op de dag van de rit was niet echt geweldig, en dat klopte in de ochtend zeker, want toen ik in de auto stapte, regende het behoorlijk. Maar hoe meer ik richting Groningen reed, hoe beter het weer werd, ik reed op een gegeven moment zelfs in de zon. Wat mij wel opviel toen ik door de provincie Groningen reed, was dat er in tegenstelling tot in Flevoland, er zo weinig horizon vervuilende (moderne) windmolens stonden.

Het verzameladres was heel makkelijk te vinden, want ik hoefde uiteraard in het geheel niet op het huisnummer te letten, want de buiten geparkeerde Puchjes vertelden wel waar je moest wezen. Iedereen werd hartelijk door Fokko en Jeanet ontvangen, en getrakteerd op koffie/thee met koek. Ook stond de computer aan met de actuele beelden van de weerradar, en dat zag er gelukkig niet al te echt slecht uit. We hebben later tijdens de rit, dan ook niet echt veel last van de regen gehad.

Zo rond een uur of 12 was het tijd om met de Struuntocht door Groningen te beginnen, en gingen we met een groep van totaal 18 rijders van start. We reden daarna door de prachtigste Groningse landschappen, rijdend op smalle fietssporen door weilanden, en met mooie vergezichten. Ik heb zelden door zo'n mooie omgeving gereden, echt prachtig. Alleen was er op een gegeven moment wel een heel erg smal bruggetje zonder leuning, waar je echt goed moest sturen, want anders lag je zo in de plomp. Een aantal rijders zijn veiligheidshalve, dan ook maar lopend het bruggetje over gegaan (zie o.a. foto 27, en filmpje 1).

Helaas was er wat later helaas even een valpartij, het was de vader van Fokko, die in een bocht onderuit ging op het losse grit. Met als resultaat een behoorlijk bloedende wond aan zijn hand. Kort daarna is hij met Jeanet meteen bij de dokter langs gegaan, om de wond te verbinden. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen, want wat later die dag kwam hij tijdens de tussenstop nog even langs. En ook na afloop van de rit, was hij ook bij Fokko en Jeanet thuis weer van de partij.

Tijdens het 2e deel van de rit kwamen we op een gegeven moment bij een zelfbedieningspontje aan, waarmee we dan in groepjes naar de overkant zouden gaan. Helaas werkte het pontje deze dag echter niet, wel een beetje jammer, want het zag er best spannend uit (zie o.a. filmpje 4). Dus reden we maar weer een stukje terug, om via een andere route, richting Niekerk te gaan. Na afloop was er in de tuin volop drinken, broodjes én gehaktballen. Het was al met al een zéér geslaagde rit, Fokko en Jeanet nog bedankt voor de mooie rit, en de verder prima verzorgde dag.

fotoknop

home