Presentatie van TOMOS "Het boek, de film".

Een wel zéér bijzondere ontvangst in de bromfietsfabriek van Tomos Nederland te Epe.


Een kijkje in de fabriek, een unieke presentatie, en lekker wokken toe.

Op vrijdag 16 november was het grote moment aangebroken, het was de dag dat in de Tomos bromfietsfabriek in Epe, "Tomos het boek, de film" gepresenteerd zou worden. Een boek over ruim 50 jaar geschiedenis van het merk, met veel verhalen, zeldzame foto's, en als extra, achterin het boek, een dvd met oa. unieke filmbeelden.

Het boek werd samengesteld door 3 echte Tomos liefhebbers, die de meesten van ons zéér zeker zullen kennen, nl. Cor van Breukelen, Ton Meeuse, en Joep Keukens. Alles wat verder met de druk van het boek te maken had, werd verzorgd door de zéér bevlogen mensen van het blad Bromfiets.

Het was mij in elk geval wel duidelijk, dat deze boekpresentatie een éénmalig, en uniek stukje geschiedenis in de historie van Tomos Nederland zou worden. Dus dat zou mijn inziens, dan ook eigenlijk voor het nageslacht vastgelegd moeten worden. Maar toen rees bij mij de vraag, is er eigenlijk wel een mogelijkheid om daar bij te zijn? Ik was eerder op 14 februari 2003 al eens met een groepje liefhebbers, bij de Tomosfabriek op bezoek geweest (zie de fotopagina op mijn website). En dat bezoek was toen prima geregeld door Cor van Breukelen.

Gelukkig ben ik ook lid van "Puch 66", de Puch en Tomosclub van Hollands Midden van Cor van Breukelen. Deze club heeft echt een schitterend clubblad, en door middel van dat blad werden wij dan ook regelmatig op de hoogte gehouden betreffende de stand van zaken van het boek, maar ook regelmatig door een e-mailtje van Cor. Tevens waren de vorderingen ook prima via de website "Tomosboek" van Joep Keukens te volgen.

Dus daarom heb ik maar eens contact met Cor opgenomen, om te vragen of er misschien een mogelijkheid zou zijn, dat ik daarbij aanwezig zou kunnen zijn, dit om het e.e.a. natuurlijk weer vast te leggen. Hij vertelde me dat het waarschijnlijk erg moeilijk zou worden, dit omdat er vrij weinig ruimte in de fabriek is om een grote groep mensen te ontvangen. En ik kon me dat trouwens ergens wel goed voorstellen, omdat ik bij ons eerdere bezoek al had gezien, dat de kantine daar inderdaad geen plaats voor heel veel mensen zou hebben. Achteraf bleek dat de Tomosmedewerkers een magazijn geheel omgetoverd had tot theater. Zodat er uiteindelijk toch genoeg ruimte zou blijken te zijn voor zo'n 80 genodigden. Maar om een lang verhaal kort te houden, Cor belde me ergens halverwege oktober, dat het toch gelukt was om een uitnodiging voor me te regelen. (Klik hier voor de uitnodiging)

En ja hoor, op 31 oktober kwam de uitnodigingsbrief van Tomos Nederland binnen. Je zult begrijpen dat ik daar best wel trots op was. Dus meteen snel even een vrije dag voor 16 november geregeld, en toen kon het echte aftellen beginnen. Gelukkig is de afstand van Lelystad - Epe niet al te ver, dus ik was rond 14.00u, en lekker mooi op tijd bij de Tomosfabriek aanwezig. Allereerst heb ik buiten natuurlijk even wat foto's gemaakt, en toen kwam ik de oud medewerker Daan van der Zwan (bedrijfsleider tot mei 1992 van Tomos Nederland) tegen, alwaar ik even een erg leuk gesprekje mee voerde oa. over de Een Vandaag uitzending van de dag ervoor (zie foto 10). Even later kwam buiten opeens de heer Henk Blokstra naar me toe lopen, die op afstand al mijn naam noemde, erg leuk dat hij me nog kende van ons vorige bezoek.

De toegang voor genodigden was ook prima geregeld, want dat ging op naam via een namenlijst. Er kwam toen ik nog buiten stond, op een gegeven moment een auto aan rijden met daarin 2 mannen, die via de media hadden begrepen, dat men die dag gewoon toegang tot de fabriek had, en het boek daar dan ook konden kopen, niet dus helaas. Toen ik even later eenmaal binnen was, zag ik vele bekenden die dus ook een uitnoding hadden gekregen, zoals Hein Poeth, Rinke Hooremans, Leo van Zijl, de mensen van Bromfiets, en natuurlijk de auteurs van het boek Cor, Joep, en Ton.

In de grote ruimte waar de ontvangst was, was catering aanwezig met hapjes en drankjes, en er werden op het scherm videobeelden van Tomos gedraaid, dus je kon er even rustig voor gaan zitten als je dat wilde. Maar voordat de presentatie begon, was er ook genoeg gelegenheid om even een kijkje in de fabriek te nemen. Het leuke was, dat op dat moment op de montagelijn de Tomos opgebouwd werd, die later verloot zou gaan worden, onder de bestellers van het boek via het blad Bromfiets.

Natuurlijk ben ik ook even langs de montagelijn gaan staan, om wat plaatjes te maken van de opbouw van de speciale Tomos FunTastic (met strik). Helaas zijn de foto's door de wat mindere lichtomstandigheden van dat moment, niet helemaal geworden wat het had moeten zijn. Net voor dat de presentatie begon, was de speciale Tomos net klaar, en kon ik nog net even een filmpje maken van zijn eerste start, en de verdere test op de rollenbank.

Hierna was dan het grote moment aangebroken waar we allemaal voor gekomen waren, de presentatie van het Tomosboek. Ik had me voorgenomen om deze presentatie zoveel mogelijk helemaal te filmen, dit omdat er toch voldoende foto's door anderen gemaakt werden, zoals door Pien Meppelink van Bromfiets. Henk Buiter vond het niet echt nodig om dit op film vast te leggen, omdat hij eigenlijk al wist dat het voor het filmen een beetje te donker zou zijn, vanwege het verduisterde theater, vandaar dat ook de filmploeg van Omroep Gelderland dit dan ook niet heeft vastgelegd. Volgens mij hebben ze van deze presentatie, alleen maar beelden van de overhandiging van het boek aan de heer Dick de Waard.

Ik vond echter dat deze unieke gelegenheid wel degelijk vastgelegd moest worden, al was het dan maar met mijn fotocamera, en dus geen filmkwaliteit. Achteraf vind ik de kwaliteit ondanks de erg donkere omstandigheden, en het uit de hand filmen, toch best wel goed. In elk geval zijn de diverse toespraken en show-onderdelen goed te volgen. Jammer was het wel, dat op een gegeven moment mijn grote camerageheugen vol was, en ik 2 keer naar een kleiner geheugen heb moeten wisselen, waardoor ik van de latere toespraken wel kleine stukjes gemist heb. Maar ik denk toch wel zo'n 95 procent te hebben vastgelegd. Het enige nadeel was wel, dat ik hierdoor na de presentaties dus geen foto's meer kon maken, zoals van het gezellige samenzijn later in het Wokrestaurant.

Het was te zien dat de mensen van Tomos er veel tijd in gestopt hadden om er een unieke show van te maken, zo stond er hoog opgesteld een rij Tomosjes waar op een gegeven moment alle koplampen van gingen branden, er werden frames verlicht, er werden erg leuke anecdotes door Henk Buiter verteld, dat was echt lachen. Maar echt uniek was wel, dat Prinses Maxima nog even langs kwam, en dat was echt uniek dat dat gelukt is, ze kreeg dan ook terecht een hartelijk applaus. Na de toespraak en show van Henk Buiter, waren er nog toepraken van oa. Wout Meppelink, Cor van Breukelen, en Rijk Vlaanderen. Na afloop was er nog even wat tijd voor een hapje en een drankje, en kregen alle genodigden, een op naam gesteld exemplaar van het Tomosboek uitgereikt, en dat was een echte verrassing, wat een prachtig boek was dat. Met dank aan Tomos Nederland en Bromfiets.

Daarna gingen we met z'n allen naar het verderop gelegen Chinese Oriental wokrestaurant. Alwaar we een prima avond hadden, met heerlijk eten, hapjes, drankjes, ijs, en ook heel veel erg gezellige en persoonlijke gesprekken met de leden van de grote Tomosfamilie. Al met al kijk ik terug op een geweldige middag/avond bij Tomos Nederland.

Daarom van mijn kant, iedereen van Tomos Nederland hartelijk bedankt voor de gastvrijheid, en de onvergetelijke dag.

PS. Let op filmpje nr 3, blijkt achteraf een veel te groot bestand te zijn, en is daarom niet echt geschikt om op mijn site te plaatsen. Het gaat hier om een integraal opgenomen opname van de totale presentatie/show. Het (al verkleinde) filmpje heeft een omvang van maar liefst 292 MB !! .

In elk geval ben ik heel erg blij dat ik er bij mocht zijn, en ik hoop dan ook van harte dat ik door deze filmpjes, ook de vele andere Tomosliefhebbers (die er die dag helaas niet bij konden zijn) ook een mogelijk geef om toch iets van de geweldige sfeer van die dag te laten proeven.

fotoknop

home